Danske producenters udflytning og hjemtagning af produktion

​Hvad skal vi i fremtiden leve af i Danmark?

Dette spørgsmål er gennem de seneste år blevet stillet et utal af gange af erhvervsfolk, politikere, forskere og ikke mindst ganske almindelige samfundsborgere.
Siden finanskrisens indtog i 2008 er spørgsmålet blevet stillet med stigende intensitet, ikke mindst i takt med at flere og flere danske produktionsarbejdspladser forsvinder ud af landet. Nogle svar har gået i retning af, at vi skal leve af at udvikle nye produkter og serviceydelser, hvor innovation, design og kvalitet er nøgleord.

Vores kernekompetence skal for alvor ligge i de tidlige faser med koncept og produktudvikling samt prototype produktion. Dog er en udfordrende vinkel på denne løsningsmodel, at der næppe overlades mange chancer i dette kapløb, idet bl.a. kinesere og indere også er ved at mestre disse kompetencer. En anden tendens er en erkendelse af, at det fortsat kan betale sig at producere i Danmark bl.a. ved øget brug af automatisering. Andre former for produktion kan være protype og indkøring af storskala produktion.

Flere virksomheder har også flyttet produktion til lavtlønslande baseret på beslutninger, der alene var baseret på lønforskelle. Såvel praksis som forskning har dog vist, at en del af disse virksomheder har truffet beslutninger, som ikke har bidraget til øget konkurrencekraft for virksomhederne.

Forfatter:
  • Jan Stentoft Arlbjørn
  • Teit Lüthje
  • Ole Stegmann Mikkelsen
  • Jakob Schlichter og Lisa Thoms.
Emneord:
Sprog:
Dansk
ISBN online udgave:
978-87-91070-86-0

Download publikationen (gratis):

1 af 5

Danske producenters udflytning og hjemtagning af produktion

132 sider

Levering: Denne udgivelse findes kun som pdf - ikke i trykt form.

Køb fysiske anvisninger og rapporter

Der er midlertidigt lukket for salg af SBi-anvisninger og -rapporter på BUILD.DK.
I mellemtiden kan bøgerne købes fra en af vores forhandlere.

Udvalg af forhandlere der sælger SBi-anvisninger:

Der er fortsat adgang til anvisninger digitalt her på siden.
  • BUILD - Institut for Byggeri, By og Miljø
  • Kontakt BUILD
  • Cvr 29102384