SBi-anvisning 201

Blyfri taginddækninger

Denne anvisning beskriver muligheder for at udføre inddækninger på tage uden anvendelse af bly.

Bølgeformede og andre profilerede tagdækningsmaterialer, dvs. teglsten, betontagsten, tagbølgeplader og stålplader, stiller krav om stor tilpasning af inddækningsmaterialet. Her har bly en række positive egenskaber, der kan begrunde den udbredte anvendelse, nemlig formbarhed, formstabilitet, tyngde (vægten bidrager til at holde det på plads) og sidst, men ikke mindst, at samling efter kompliceret formgivning kan ske ved lodning i monteringssituationen på taget.

Undersøgelsen har vist, at det er muligt at undgå bly til inddækninger i de almindeligt forekommende situationer. Blyinddækninger kan undgås ved en ændret konstruktionsudformning, ved at benytte egnede alternative materialer, fx blød zinkplade, eller ved en kombination heraf. Det er karakteristisk, at nogle af de identificerede alternativer er velkendte løsninger, der i vid udstrækning er blevet fravalgt i den eksisterende praksis til fordel for inddækning med bly. Inddækning af tage er et område, der i høj grad er præget af tradition, både hvad angår håndværksmæssige og æstetiske forhold.

Forfatter:
  • Asta Nicolajsen
Emneord:
Redaktion:
  • Jens Christian Ellum
  • Lene Sterlet Kamp
Illustrationer:
  • Hans Due Design AS
Sprog:
Dansk
ISBN e-bog:
978-87-563-1300-1
ISBN trykt bog:
978-87-563-1110-6

Denne anvisning findes kun i PDF-format.

For at læse indholdet skal du have et abonnement og være logget ind.

Hvis du allerede har et abonnement, kan du logge ind.

Du kan også købe et abonnement.

1 af 5

Køb bog

SBi-anvisning 201

Blyfri taginddækninger

29 sider

Levering: 1-2 hverdage

kr. 80,00

ekskl. moms

E-bog

SBi-anvisning 201 findes også som e-bog. Find den fx på Byggecentrum.dk.

Aktualitet

Fra 1. dec. 2002 må bly ikke bruges til taginddækninger. Se § 6 og § 7 i Miljø- og Energiministeriets bekendtgørelse nr. 1012 af 13. nov. 2000. Anvisningen er baseret på undersøgelsen 'Alternativer til blyinddækning' udført af COWI A/S for Miljøstyrelsen.
  • BUILD - Institut for Byggeri, By og Miljø
  • Kontakt BUILD
  • Cvr 29102384