Denne anvisning fokuserer på udvalgte krav og anbefalinger til, hvordan mennesker uanset funktionsevner tilgodeses, når der planlægges eller renoveres fritliggende boliger. Der kræves relativt mindre af fritliggende enfamilieboliger end af andre boligtyper, og overblikket er derfor samlet i en separat anvisning. Det skal dog understreges, at ikke alle detaljer er med, fordi målet har været en kort oversigt over det mest afgørende.
Det har stor betydning for den langsigtede brugsværdi, at tilgængelighed er tænkt ind i boligen fra starten. Ud over at forbedre kvaliteten generelt kan det øge mulighederne for at kunne blive boende, kunne besøge andre og at samfundet kan undgå en del meget dyre boligtilpasninger.
Anvisningen understøtter målsætningen i Bekendtgørelse af byggeloven (byggeloven) (Økonomi- og Erhvervsministeriet, 2010) om at fremme tilgængeligheden i byggeriet for personer med handicap. Bygningsreglement 2010, BR10 (Erhvervs- og Byggestyrelsen, 2010) bidrager til det gennem en række krav og vejledninger vedrørende udformning af adgangsarealer og indretning på matrikler og i bygninger.
Foruden ovenstående trækker anvisningen på anbefalinger fra især SBi-anvisning 230, Anvisning om Bygningsreglementet 2010 (de Place Hansen, 2014) og SBi-anvisning 249, Tilgængelige boliger - indretning(Sigbrand & Jensen, 2015).
I anvisningen er det tydeligt markeret, om der er tale om krav eller vejledning fra bygningsreglementet (BR-krav og BR-vejledning), eller en anbefaling eller vejledning fra SBi (SBi-anbefaling og SBi-vejledning).
Udarbejdelsen af anvisningen er støttet af Energistyrelsen. Anvisningen er led i en række nye anvisninger om tilgængelighed i det byggede miljø.
Anvisningen handler om tilgængelige fritliggende boliger alene. For andre bygningstyper henvises til SBi-anvisning 250, Tilgængeligt byggeri generelt – indledende spørgsmål (Ginnerup & Sigbrand, 2015), SBi-anvisning 261, Tilgængelige sammenbyggede boliger – indledende spørgsmål (Ginnerup, 2015b) og SBi-anvisning 262, Tilgængelige etageboliger – indledende spørgsmål (Ginnerup, 2015a).
Anvisningen er udarbejdet af seniorrådgiver Søren Ginnerup fra Statens Byggeforskningsinstitut (SBi).
SBi takker for godt samarbejde og konstruktive kommentarer fra SBi’s øvrige rådgivere og forskere inden for tilgængelighed og universelt design og fra auditorer i tilgængelighed i bygninger og udearealer (’Tilgængelighedsrevisorer BYG’). Tilsammen repræsenterer de et bredt udsnit af målgruppen for denne anvisning: rådgivere, byggesagsbehandlere og brugere.
Statens Byggeforskningsinstitut, Aalborg Universitet
Afdelingen for By, Bolig og Ejendom
Hans Thor Andersen
Forskningschef