I ordlisten defineres og beskrives en række begreber og terminologier med tilhørende eksempler, som anvendes i denne anvisning. Yderligere definitioner kan hentes i DS/EN ISO 9001 (Dansk Standard, 2015c) og Eurocode 0 (Dansk Standard, 2007a). Begreber, der er defineret i disse referencer, er lagt til grund for eller direkte gengivet i ordlisten.
Definitioner af ord, der er knyttet til digitalt byggeri samt byggeriets strukturering og organisering, kan for eksempel findes i Dansk Byggeklassifikation 2006 (bips, 2011a-e) eller på www.byggerietsbegrebskatalog.dk. I ordlisten er kun taget begreber med, som ikke direkte er defineret heri, eller som har en særlig betydning for bærende konstruktioner og statisk dokumentation.
Kursivering af ord i teksten markerer en henvisning til andet sted i ordlisten.
Afsnitsprojekterende
Den, der forestår projektering af et konstruktionsafsnit, bl.a. ved dokumentation af bæreevne, funktionskrav m.m. Leverandører, der projekterer, fx elementfabrikker, vil typisk være afsnitsprojekterende. På et byggeprojekt kan der være flere afsnitsprojekterende.
Aktivitet
En handling eller en samling af handlinger, der ved en indsats af ressourcer skaber et dokument eller en genstand i løbet af et tidsrum. Eksempler på aktiviteter er udarbejde, kontrol, godkendelse og udførelse.
Anvendelsesgrænsetilstand
Tilstand, der svarer til grænsen, hvor en konstruktion eller en konstruktionsdel netop kan opfylde specificerede anvendelseskrav.
Almen kontrol af udførelse
Kontrol af udførelse i henhold til reglerne i Eurocodes for de pågældende materialer inklusiv tilhørende nationale annekser, og i henhold til reglerne i de tilknyttede udførelsesstandarder inklusiv tilhørende nationale applikationsdokumenter.
Arbejde
En aktivitet, hvor en fysisk eller mental indsats anvendes til at opnå et resultat.
Arbejdsbeskrivelse
Et dokument, der specificerer omfang og forskrifter for et arbejde.
Brudgrænsetilstand
Tilstand knyttet til sammenstyrtning eller andre lignende former for konstruktionssvigt.
Byggeinformation
Data, der danner basis for projektering. Byggeinformation, der fx kan være lastdata og/eller geometridata, indgår i A1. Konstruktionsgrundlag. Byggeinformation kan udveksles mellem aktører. Byggeinformation kan udveksles i flere omgange alt efter hvilke krav, der hen over tid er behov for.
Byggeledelse
Bygherrens repræsentant på byggepladsen i udførelsesfasen. Kan fx bestå af en byggeleder og et fagtilsyn. Svarer til 'Bygherrens tilsyn' i AB 92 (Boligministeriet, 1992).
Byggeleder
Styrer under byggeriets udførelse tidsplan, kvalitetsstyring og økonomiske rammer samt dokumentationen heraf. Byggelederen sikrer desuden koordineringen af fælles forhold på byggepladsen. Byggelederen er en del af byggeledelsen.
Byggesag
Samlet betegnelse for arbejdet med planlægning og udførelse af et bygværk fra idé til det færdige bygværk er afleveret.
Byggesagsmyndighed
Se myndighed.
Byggetilladelse
Tilladelse til igangsættelse af en byggeaktivitet. Byggetilladelse udstedes almindeligvis af en myndighed på basis af en indledende myndighedsbehandling. Byggetilladelse kan omfatte hele byggeriet eller dele heraf.
Bygherre
Person eller organisation for hvis regning og ansvar et bygværk opføres.
Bygningsdel
En del af et bygværk som i sig selv eller i kombination med andre lignende dele opfylder en karakteristisk funktion i bygværket.
Bygningsmodel
En repræsentation af et bygværk eller dele heraf i en model. En bygningsmodel kan være fysisk, men vil ofte være en digital model. En bygningsmodel vil ofte være specifik for et fag; se fagmodel.
Bygværk
Det, der bygges, og er resultat af en række aktiviteter. Bygværket omfatter en række konstruktionsafsnit, konstruktionsdele og andre bygningsdele, som tilsammen udgør en fysisk og funktionel helhed.
Bygværksprojekterende
Den aktør, der forestår projekteringen af det samlede bygværk bortset fra de konstruktionsafsnit, der forestås af afsnitsprojekterende. Den bygværksprojekterende samler og koordinerer den statiske dokumentation for hele bygværket, så dette udgør en helhed.
Bæreevne
Evnen af en konstruktionsdel eller komponent eller et tværsnit af en konstruktionsdel eller en komponent til at modstå lastpåvirkninger uden mekanisk svigt, fx bøjningsstyrke, foldningsstyrke eller trækstyrke.
Bærende konstruktion
Struktureret kombination af forbundne konstruktionsdele, der dimensioneres til at optage last og tilvejebringe fornøden stivhed.
CCS
Cuneco Classification System (CCS), som blandt andet er klassifikation og identifikation af objekter i byggeprojekter, fx rum, bygningsdele, materiel og dokumenter. CCS omfatter endvidere klassifikation af blandt andet egenskaber, informationsniveauer, måleregler, prissætningsregler og standardiseret tilbudsliste; se www.cuneco.dk.
DBK
Dansk BygningsKlassifikation, som er en klassifikation af bygningsdele; se (bips, 2011a).
Digital model
En bygningsmodel repræsenteret digitalt og almindeligvis også elektronisk.
Dimensioneringskrav
Kvantitative angivelser, der for hver grænsetilstand beskriver de betingelser, der skal opfyldes.
Dokument
Et medie med tilhørende sæt af byggeinformationer; fx et papir eller en elektronisk fil. Dokumenter vil almindeligvis være to-dimensionale og kan fx være tegninger, rapporter eller en pdf-fil.
Dokumentation
Et eller flere dokumenter eller modeller, der tilsammen dokumenterer et produkts egenskaber eller forløbet af en aktivitet eller et projekt. Dokumentationen bevidner aktiviteter eller fakta.
Dokumentere
En aktivitet, der har til formål at eftervise et produkts eller et designs opfyldelse af definerede krav.
Dokumentfortegnelse
Dokument med liste over dokumenter med angivelse af informationer om disse såkaldte metadata.
Efterkontrol
Kontrol af konsekvenser af afvigelser fundet ved en oprindelig kontrol.
Egenkontrol
Kontrol udført af samme person som har udarbejdet eller udført kontrolgenstanden.
Eksisterende konstruktion
Konstruktion, hvortil der er givet ibrugtagningstilladelse, er meddelt anmeldelse af byggeri af begrænset kompleksitet til byggesagsmyndigheden, meddelt gennemførelse til Bygnings- og Boligregistret (BBR), eller som på anden måde er optaget i BBR.
Entreprenør
Juridisk person eller organisation, der forestår en entreprise.
Entreprise
En aftale om udførelsen af en bestemt del af det samlede byggeri.
Erfaring med konstruktion
Kendskab til en konstruktions virkemåde, dokumentation og udførelse.
Fagligt domæne
Det område af aktiviteter, kompetencer og traditioner, som tilsammen udgør et fag.
Fagmodel
En konceptuel og/eller parametrisk repræsentation af et fagligt domæne, fx konstruktion, komplettering, el, ventilation. Fagmodellen vil ofte være tredimensional og anvendes til simulering, beregning eller dimensionering.
Fagtilsyn
Det tilsyn, der knytter sig til et specifikt fagligt domæne.
Forprojekt
Projekteringens første fase, som beskriver den overordnede disponering, design og valg af konstruktive løsninger.
Funktionskrav
Det sæt af krav, der stilles til bygværkets, konstruktionsafsnittets eller konstruktionsdelens ydeevne ift. anvendelse, udførelse og kvalitet.
Funktionsudbud
Et udbud, hvor bl.a. projekteringen udbydes på basis af en række overordnede funktionskrav.
Geometrisk model
En bygningsmodel, som afbilder en bygnings geometri. En geometrisk model kan være repræsenteret i en digital model eller et sæt tegninger.
Godkende
En aktivitet, der betyder at ansvaret for noget er accepteret, og at indholdet af dette er tilstrækkeligt. Godkendelsen kan vedrøre et dokument, en bygningsmodel eller en fagmodel.
Godkendelse
En erklæring om, at noget er godkendt; ofte i form af underskrift.
Granskning
En sammenhængende kontrol af et materiale med henblik på at vurdere materialets evne til at opfylde specificerede og underforståede krav samt identificere problemer.
Grænseflade
En grænseflade er et område, hvor en eller flere juridisk selvstændige aktørers konstruktionsafsnit, konstruktionsdele eller andre bygningsdele støder op til hinanden.
Grænsetilstand
Tilstand, hvor konstruktionen netop opfylder de relevante dimensioneringskrav
Hovedkonstruktion
Den del af en bærende konstruktion, hvor et svigt vil have betydelig konsekvens for konstruktionens sikkerhed og funktion, se Eurocode 0 (Dansk Standard, 2007a) Nationalt anneks DK. Hovedkonstruktioner fører kræfter fra sekundære konstruktionsdele til fundament.
Ibrugtagningstilladelse
Tilladelse til ibrugtagning af et byggeri eller dele heraf. Ibrugtagningstilladelse udstedes almindeligvis af en byggesagsmyndighed på basis af en færdiggjort myndighedsbehandling.
IKT
Informations- og Kommunikations-Teknologi, Se IKT-værktøjer
IKT-model
Se digital model.
IKT-værktøjer
Informations- og kommunikationsteknologiske systemer, programmer og algoritmer, som anvendes til at gennemføre et sæt databehandlinger; fx til beregning, simulering, og kommunikation.
Komponent
Se bygningsdel.
Konstruktion
Se bærende konstruktion.
Konstruktionsafsnit
En veldefineret, afgrænset del af et bygværk. Konstruktionsafsnit kan være bygværkets samlede konstruktioner eller dele heraf – fx visse konstruktionsdele eller et område af bygværket. Konstruktionsafsnit svarer til ’Teknisk System’ i (bips 2014).
Konstruktionsdel
Fysisk del af en konstruktion. Anvendes som synonym for bygningsdel, der indgår i de bærende konstruktioner. En konstruktionsdel kan indgå i eller selv udgøre et konstruktionsafsnit. Konstruktionsdel svarer til ’Komponent’ i (bips 2014).
Konstruktionsdokumentation
Den dokumentation, der dokumenterer konstruktionens egenskaber.
Konstruktionsklasse
Klasseinddeling af konstruktioner efter konsekvensklasse, konstruktionskompleksitet og konstruktionstype
Konstruktionskompleksitet
Graden af dels direkte nedføring af laster til fundament, dels antallet af konstruktionsdele, hvorigennem laster nedføres.
Konstruktionsmateriale
Materiale hvoraf konstruktionen er opbygget; fx beton, træ eller stål. Konstruktionsmaterialet kan være sammensat af flere bestanddele til et komposit.
Konstruktionstegning
Et dokument, der ved grafisk afbildning beskriver og definerer en konstruktionsdel, et konstruktionsafsnit eller et bygværk. En konstruktionstegning kan også definere sammenbygning af disse. En konstruktionstegning står i et målestoksforhold til konstruktionen. Konstruktionstegninger kan fx være planer, opstalter, snit, isometriske eller perspektiviske afbildninger.
Konstruktionstype
Type af konstruktion bestemt ved konstruktionens virkemåde og/eller konstruktionsmateriale.
Kontrakt
En skriftlig aftale om en ydelse med reference til de tilknyttede betingelser for ydelsen.
Kontrol
En aktivitet, der har til formål at afgøre om en kontrolgenstand svarer til sine forudsætninger, og om kontrolgenstanden er konsistent, entydig, tilstrækkelig, retvisende og egnet til sit formål.
Kontroldokumentation
Et dokument, der dokumenterer en udført kontrol. Kontroldokumentation redegør for, hvad der er kontrolleret, hvordan kontrollen er gennemført, og hvem der har udført kontrollen.
Kontrolgenstand
Den genstand, som er mål for kontrol. Kontrolgenstand kan være immateriel som fx et dokument, en bygningsmodel eller en fagmodel, eller den kan være fysisk som fx hele bygværket eller specifikke konstruktionsdele.
Kontrolniveau
Niveau for kontrol, der bestemmer, hvor grundigt kontrollen er udført; fx minimumskontrol, maksimumskontrol eller mellemformer heraf kaldet udvidet kontrol.
Kontroltype
Type af kontrol, der bestemmer, hvem der har udført kontrollen; fx egenkontrol, uafhængig kontrol eller tredjeparts kontrol.
Kontrolerklæring
Erklæring om at den statiske dokumentation er i overensstemmelse med forudsætningerne i en byggetilladelse.
Last
Mekanisk påvirkning af en konstruktion. For typer af last: se Eurocode 0 (Dansk Standard, 2007a).
Lastarrangement
Fastlagt angrebspunkt, størrelse og retning af en fri last.
Lasttilfælde
Samhørende lastarrangementer, deformationer og imperfektioner, der betragtes samtidig og med fastsatte variable og permanente laster ved en given eftervisning
Leverandør
Den, der leverer en konstruktionsdel på byggeplads til indbygning i bygværket. Leverandøren vil ofte også være producent.
Maksimumskontrol
Kontrol, der dækker alle relevante forhold af betydning for bygværkets, konstruktionsafsnittets eller konstruktionsdelens sikkerhed og ydeevne i forhold til funktionskrav.
Matematisk model
Model, som består i overførsel af nogle virkelige forhold til en beskrivelse, som kan analyseres logisk og ved hjælp af matematiske værktøjer. Der vil ofte optræde fx algoritmer og ligningssystemer.
Minimumskontrol
Kontrol, som består i den mindst mulige relevante kontrol af kontrolgenstanden; fx dokumentet.
Model
Samhørende byggeinformationer, relationer eller genstande, som beskriver en fysisk genstand eller et fænomen. En model kan fx være en matematisk model eller en digital model.
Myndighed
Den offentlige myndighed eller deraf beskikket aktør, som ifølge byggeloven har det byggetekniske og planmæssige ansvar for et områdes byggerier.
Myndighedsbehandling
Den behandling af byggesagens planmæssige og byggetekniske dokumentation, som lægges til grund for registrering af byggeriet i offentlige registre samt udstedelse af tilladelser; fx byggetilladelse
Primær konstruktion
Se hovedkonstruktion
Producent
Den aktør, der producerer en konstruktionsdel.
Projektdokumentation
Den dokumentation, der dokumenterer projekteringen og udførelsen af bygværkets konstruktioner.
Projekterende
Den eller de, der forestår projekteringen af bygværket.
Projektering
Den proces, hvor bygværket planlægges forud for udførelsen. Projekteringen leder blandt andet til udførelsesgrundlaget for bygværket, fx tegninger og arbejdsbeskrivelser, og til den statiske dokumentation.
Projektgrundlag-konstruktionsafsnit
Projektgrundlag-konstruktionsafsnit er det dokument, der indeholder de nødvendige oplysninger for projekteringen af et konstruktionsafsnit.
Projektgrundlag
Projektgrundlag er det dokument, der indeholder de nødvendige oplysninger for projekteringen af det samlede bygværk.
Pålidelighed
Sandsynlighed for en bygnings eller en bygningsdels evne til at opfylde specificerede krav; herunder den forventede levetid.
Risikovurdering
Kortlægning, analyse og vurdering af projektets statiske risici. Formålet med risikovurderingen er at minimere de statiske risici og bidrage til at afgøre projektets niveau for kontrol m.m.
Sekundære konstruktionsdele
Konstruktionsdele, hvor et svigt alene vil omfatte den pågældende konstruktionsdel, og hvor konsekvenserne af et svigt er begrænsede.
Statisk beregning
Beregning af virkning eller virkemåde for et statisk system udsat for givne påvirkninger; fx naturlaster, egenlaster, nyttelaster og laster fra brand og tvangsdeformationer. En statisk beregning omfatter en analyse af konstruktionens virkemåde i forhold til styrke og funktionskrav, fx spændinger og deformationer.
Statisk dokumentation
Den dokumentation, der samlet dokumenterer en konstruktions egenskaber og forløbet af den projektering og udførelse, der leder til konstruktionen. Den statiske dokumentation består af konstruktionsdokumentation og projektdokumentation.
Statiske Beregninger-konstruktionsafsnit
Det dokument, der indeholder statiske beregninger af et givet konstruktionsafsnit inklusiv de konstruktionsdele, der indgår heri.
Statiske Beregninger-bygværk
Det dokument, der indeholder statiske beregninger for det samlede bygværk.
Statisk model
Idealisering af et statisk system til brug ved beregning, projektering og eftervisning. Den statiske model vil ofte være en forenklet matematisk model.
Statisk system
Sæt af sammenhængende konstruktionsdele i ligevægt.
Statisk projektredegørelse
Det dokument, der for hele bygværket indeholder en beskrivelse af opgavefordelingen, herunder opdelingen i konstruktionsafsnit, samt hvilke virksomheder og personer, der har forestået projektering og kontrol. Som appendiks til dokumentet er indeholdt kontrolblanketter m.m.
Statisk tilsyn
Statisk tilsyn betegner kontrol af udførelse. Statisk tilsyn udføres almindeligvis af projekterende med det formål at kontrollere, om kritiske forhold ved de bærende konstruktioner er udført svarende til forudsætningerne i den statiske dokumentation.
Statisk kontrolrapport
Statisk kontrolrapport er det dokument, der for hele bygværket indeholder plan og dokumentation for tilsyn med udførelse af de bærende konstruktioner.
Styrke
Mekanisk egenskab ved et materiale, der angiver dets evne til at modstå lastpåvirkninger, sædvanligvis angivet som spændinger. Anvendes også om en konstruktion eller en konstruktionsdel, og er synonymt med bæreevne.
Særlig kontrol af udførelse
Kontrol af udførelse foreskrevet af de projekterende for konstruktioner, konstruktionsafsnit eller konstruktionsdele, som er særligt vanskelige at udføre eller særligt væsentlige for bygværkets funktion, sikkerhed eller holdbarhed.
Tegning
Se konstruktionstegning
Tidsplan
Et dokument, der ved grafisk afbildning eller på anden måde beskriver og definerer aktiviteter over tid. En tidsplan kan fx være et såkaldt Gantt-diagram, hvor aktiviteters forløb og status beskrives grafisk ved staves udstrækning over tid.
Tilsyn
Se statisk tilsyn.
Traditionel konstruktion
Konstruktion, som der er stor erfaring med.
Tredjeparts kontrol
Kontrol udført af tredjepart, som er en person eller virksomhed, der hverken direkte eller indirekte er økonomisk eller på anden måde forbundne med de organisationer eller personer, som har medvirket til udarbejdelse eller udførelse af kontrolgenstanden.
Uafhængig kontrol
Kontrol udført af en person, der i projekteringen er uafhængig af den eller de, der har udarbejdet kontrolgenstanden; fx dokumentet.
Uafhængige aktører
Aktører er uafhængige af hinanden, når de hverken direkte eller indirekte har fælles interesser, hverken økonomisk, strategisk, fagligt, personligt eller på anden måde.
Udarbejde
En aktivitet, der definerer, strukturerer og skaber indholdet af et dokument, en bygningsmodel eller en fagmodel.
Udførelse
Betegnelse for den samling af aktiviteter, der udføres med henblik på den fysiske opførelse af bygværket eller dele heraf. Udførelse omfatter bl.a. indkøb, montage, indbygning og pladsudførte arbejdsoperationer. Bemærk, at denne definition ikke fuldt og helt svarer til definition i Eurocode 0 (Dansk Standard, 2007a)
Udførelsesdokumenter
De dokumenter, der indgår i udførelsesgrundlaget. Omfatter fx byggesagsbeskrivelse, arbejdsbeskrivelser, tegninger, tidsplaner.
Udførelsesgrundlag
Det materiale, der ligger til grund for udførelsen. Udførelsesgrundlaget kan være udførelsesdokumenter og modeller.
Udførende
Se entreprenør.
Udvidet kontrol
En kontrol, der er udvidet i forhold til minimumskontrol med stikprøver eller lignende, hvorpå der udføres maksimumskontrol.
Vedligeholdelse
Aktiviteter, der udføres i bygværkets levetid for at sikre, at det opfylder kravene til pålidelighed og funktion.
Videreførelse af projektering
Den proces, hvor dele af projekteringen videreføres fra en projekterende til en anden projekterende; fx fra den bygværksprojekterende til en leverandør.
Virkemåde af konstruktion
Princip for konstruktions nedføring af laster og effekter heraf i konstruktionen i form af blandt andet deformationer, tøjninger og kombinationer af snitkræfter; fx som bjælke, skive, plade, ramme, bue eller kombinationer heraf.