FAQ

Hvad er en anvisning?

En anvisning er en publikation om, hvordan man i byggeriet løser opgaver inden for et givent område i overensstemmelse med god praksis. Anvisninger henvender sig først og fremmest til byggeriets professionelle parter, men de bliver også brugt i undervisningssammenhæng, og nogle af dem kan tillige bruges af private husejere og gør-det-selv-folk. Anvisninger sammenholder forsknings- og erfaringsbaseret viden på et uvildigt grundlag, idet anvisningerne er udgivet af BUILD ved Aalborg Universitet og er skrevet og/eller redigeret af BUILD´s forskere.


Har man pligt til at følge anvisninger?

Anvisninger er en del af det, man kalder 'det almene tekniske fælleseje'. Det betyder, at professionelle parter bør kende anvisningernes indhold, og hvis de udfører løsninger, som ikke er i overensstemmelse med anvisningerne, skal de selv kunne dokumentere, at løsningerne er i orden. I de tilfælde hvor Bygningsreglementet eller andre myndighedsregler henviser til en anvisning for mere detaljerede krav, vil anvisningen være at betragte som en del af regelværket.


Kan man få en bestemt anvisning nu og her?

Hvis du har brug for øjeblikkelig adgang til en bestemt anvisning, er der to muligheder:

  1. Du kan tegne abonnement på anvisninger.dk, og straks efter du har købt abonnementet, får du adgang til alle anvisninger.
  2. Du kan købe den pågældende anvisning som e-bog (kopibeskyttet pdf-fil). Det gør du ved at fremfinde den ønskede anvisning og klikke på linket "Køb e-bog". Herefter vil du blive sendt til en side med henvisninger til flere boghandlere, hvor du vil kunne købe e-bogen.

Hvilke anvisninger er gratis?

Mange anvisninger er gratis og dermed frit tilgængelige. Hvis anvisningen er frit tilgængelig vil du kunne læse den i fuld tekst direkte her på websitet uden at være logget ind som abonnent. Adgang til anvisningen i form af en trykt bog og eller e-bog vil kun være mulig mod betaling.


Hvorfor skal man betale for de fleste anvisninger?

Anvisninger kan fås både digitalt og som trykte bøger, og man skal betale for både de digitale og de trykte anvisninger. Årsagen er, at det ikke kun koster at trykke anvisningerne, men også at udarbejde dem, og finansieringen af dette arbejde kommer dels fra brugerbetaling (dvs. det som du betaler for at få adgang til anvisningerne), dels fra forskellige offentlige og private parters tilskud til udarbejdelsen.


Hvad får man ud af at købe adgang til anvisninger.dk?

Når du abonnerer på anvisninger.dk, får du webadgang til alle digitale anvisninger. Nye anvisninger er tilgængelige direkte på websitet til læsning online. Ældre anvisninger findes kun som pdf, men disse vil løbende blive konverteret til læsning online. Du kan surfe blandt anvisningerne, finde anvisninger inden for et givent emneområde, og se hvilke anvisninger, der er knyttet til Bygningsreglementet.


Hvorfor kan jeg ikke læse en anvisning som pdf på websitet?

Det er kun ældre anvisninger, der forefindes i pdf-format. De nyeste anvisninger (fra anvisning 214 og fremefter) er optimeret til visning på computer, tablet eller mobil og kan ikke downloades som pdf.


Kan jeg bruge min mobil eller tablet?

Ja. Hele websitet er optimeret til brug for computer, tablet eller mobil. Du vil dog opleve at nogle anvisninger vil være svære at læse på din mobil, fordi der anvendes mange tabeller og illustrationer, og størrelsen på skærmen således er for lille til at se detaljerne. Oplever du noget der ikke fungerer på din mobil eller tablet, så send venligst en e-mail til anvisninger@build.aau.dk.


Kan man få adgang via sin netværksadresse (IP-adresse)?

Ja, selvfølgelig! Med abonnementet kan I få adgang til anvisninger.dk via IP-adresser. Det betyder, at du ikke behøver at skrive dit login og password, hver gang du skal ind på websitet og bruge en anvisning. Virksomhedens IP-adresser tastes ind under  Profil. Husk at trykke "Gem". Man behøver ikke at logge ud, når man er færdig, for at give adgang til en kollega: Anvisninger.dk finder selv ud af, at du ikke aktiv længere. Det er kun tilladt at bruge de IP-adresser, der hører til virksomheden.

Kan jeg logge ud?

Hvis du benytter linket: https://build.dk/anvisninger/Pages/Start.aspx?AutoLogin=0
så kan du være logget ud (Det fungere bedst i Edge og Firefox).

Er alle anvisningerne helt up-to-date?

En anvisning er ajourført på det tidspunkt, hvor den er udgivet. Du kan se udgivelsesnummeret og udgivelsesdatoen lige over feltet "Kolofon". Du kan også kigge i feltet 'Aktualitet', som står i højre kolonne (eller under anvisningen, hvis du kigger på en mobil). Her vil det fremgå, hvilke regler og standarder anvisningen refererer til, og om anvisningen eventuelt er erstattet af en nyere anvisning. Det er dit eget ansvar at være opmærksom på, om der er kommet nye regler, siden anvisningen blev udgivet.


Hvordan får man besked om nye anvisninger?

Man kan tilmelde sig BUILD's nyhedsbrev fra denne side. I nyhedsbrevet offentliggøres alle nye anvisninger.


Hvordan får man fat i ældre anvisninger?

På anvisninger.dk kan du få adgang til både de nyeste en del ældre anvisninger. Savner du en ældre anvisning, er du velkommen til at skrive til  anvisninger@build.aau.dk.