Skal vores bygninger være mere tilgængelige for alle, uanset funktionsevner, er det lovgivningen, der må gå forrest, mener flere bygherrer ifølge
en ny undersøgelse fra SBi. Vejen frem kan være øget fokus på ligeværdighed og ændring af tilgængelighedskravene i bygningsreglementet til funktionsbaserede krav.
SBi har undersøgt femten bygherrers tilgang til tilgængelighed og universelt design. De medvirkende bygherrer ser positivt på et mere ligeværdigt og tilgængeligt byggeri. Bygherrerne er generelt også opmærksomme på, at et byggeri kan have mange forskellige brugergrupper, og at selvom der ikke er identificeret et behov for tilgængelighed i dag, så kan det komme i morgen. Alligevel prioriterer de færreste af dem et højere tilgængelighedsniveau, end det bygningsreglementet foreskriver.
"Denne undersøgelse peger sammen med tidligere lignende undersøgelser på den samme tendens i alle led i byggekæden. Alle siger det rigtige, men ingen tager tilgængelighed så alvorligt, at det virkelig prioriteres," siger seniorforsker Sidse Grangaard fra SBi, der står bag undersøgelsen. Flere af bygherrerne i undersøgelsen vurderer selv, at lovgivningen skal gå forrest, hvis tilgængelighedsniveauet skal øges.
Funktionsbaserede tilgængelighedskrav kan være vejen frem
Undersøgelsen reflekterer over, hvorvidt en ændring af bygningsreglementets detaljerede tilgængelighedskrav til mere åbne, funktionsbaserede krav kan medvirke til, at bygherrer vil prioritere tilgængeligheden i byggeriet. Funktionsbaserede krav vil betyde, at bygherren i princippet selv skal vurdere, hvilke tilgængelighedsløsninger der vil være de bedste, idet bygningsreglementet ikke foreskriver bestemte løsninger. Det vil kræve en langt mere aktiv stillingtagen til brugerne og deres forskellige behov for tilgængelighed, end vi ser i dag, hvor tilgængelighed i mange tilfælde alene stemmes af med bygningsreglementets målkrav, som primært fokuserer på kørestolsbrugere.
Behov for et nyt mind-set med fokus på ligeværdighed
Funktionsbaserede krav kan måske medvirke til at fremme tilgængeligheden, men nye krav kræver ny viden og et nyt mind-set i branchen.
"Meget tyder på, at mange bygherrer lige nu ikke ved, hvor de skal sætte ind, hvis tilgængelighedsniveauet skal løftes. De har brug for et nyt mind-set for at håndtere tilgængeligheden og eventuelle nye krav," siger seniorforsker Sidse Grangaard. Hun peger på, at det kan være anvendeligt at bringe begrebet ligeværdighed ind i dialogen om tilgængelighed. I undersøgelsen ses netop et eksempel på, hvordan en bygherre oplevede, at det gav en helt anden dynamik i dialogen med rådgiverne, da der kom fokus på ligeværdighed, fordi det er en værdi, de kunne forholde sig til, og som inspirerede dem.
Bygherrerne peger også selv på, at viden og gode eksempler vil kunne understøtte vejen frem mod et højere tilgængelighedsniveau.
"Det er tydeligt, at de adspurgte bygherrer, som har været på et kursus eller tidligere har arbejdet mere specialiseret med tilgængelighed eller universelt design har et større fokus på at skabe gode fysiske rammer for en mangfoldig brugergruppe. Et godt sted at starte, og som jo ikke kræver et kursus, er at udvide brugerforståelsen og vurdere de fysiske rammer i forhold til, hvem der skal bruge bygningen, og hvorvidt det pågældende design bidrager til ligeværdighed," mener Sidse Grangaard.
Mere information
Læs SBi-rapport
'Analyse af bygherrens tilgang til tilgængelighed og universelt design i byggeriet'
Læs mere om universelt design
På billedet ses vandtræningscentret Vandhalla i Hou, hvor bygherren, Egmont Højskolen, har haft klare ambitioner om at skabe tilgængelighed for alle. Vandhalla har således et fuldt tilgængeligt svømmebad med en 90 meter lang vandrutsjebane, hvor alle uanset funktionsnedsættelser kan være med (Foto: Lars S. Pedersen).