På masteruddannelsen i universelt design og tilgængelighed er vi netop nu i gang med modul 3, som har fokus på universelt design i praksis. Vi undersøger og diskuterer, hvordan designbegrebet universelt design kan fortolkes i konkrete designløsninger, samt hvordan vi kan vurdere og diskutere, hvorvidt en løsning faktisk er universelt design.
Undervisningen tager afsæt i eksisterende cases og har, ud over de studerendes egne bidrag på relevante bygningscases, budt på bl.a. Egmont Højskolens Vandhalla og ombygningen af Nordkraft i Aalborg, som seniorforsker Sidse Grangaard har præsenteret.
Og så har vi været på studietur og set på universelt design i praksis. Vi besøgte Danske Handicaporganisationers hus i Høje Taastrup, Musholm Bugt Feriecenter i Korsør samt Slagelse psykiatriske hospital. De tre byggerier har tre vidt forskellige tilgange til universelt design og tilbyder meget forskellige fortolkninger af, hvordan en universelt design løsning kan se ud, og der var derfor basis for mange forskellige og engagerede diskussioner om, hvad den gode løsning egentlig er – og kan være.
Tilbage i klasseværelset har vi siden haft besøg af Maria Keinicke fra Keingart Arkitekter, som deltog i projekteringen af Musholm Bugt Feriecenter, og diskuteret valg og fravalg med hende.
Desuden har vi i 1:1 workshop med forsker Nanet Mathiassen fra SBi fokuseret på dagslys og kunstlys som kvalitetsparameter i forhold til universelt design, samt hørt om brugerrepræsentanternes forståelse af den gode universelt design løsning fra ph.d.-studerende René Sørensen.