Nyhed

Nyt SBi-bidrag i international antologi om Universelt design og fredede bygninger

​Universelt design handler mindst ligeså meget om sanselige oplevelser, som det handler om brugerbehov og fysisk tilgængelighed. Det peger seniorforsker Camilla Ryhl fra SBi på i sin seneste forskningsartikel, som for nylig er udgivet i en international antologi med fokus på universelt design i fredede bygninger.
 
Seniorforsker Camilla Ryhl blev sidste år inviteret til at bidrage til en international antologi under temaet Universel design og fredede bygninger. I artiklen ’So Much More Than Building Regulations: Universal Design and the Case of Practice’ peger Camilla Ryhl på universelt designs potentiale til at understrege arkitektonisk kvalitet og sanselige oplevelser fremfor kun at blive betragtet som regulerende minimumskrav til fx døråbningens bredde eller kørestolens venderadius.
 
Camilla Ryhl eksemplificerer muligheder og implikationer ved arbejdet med universelt design som et designprincip med afsæt i en fredet bygningscase, Lungholm Gods, som er renoveret af Tegnestuen Merete Lind Mikkelsen i 2007-1020, samt kvalitative interviews med praktiserende nordiske arkitekter. Artiklen peger fremadrettet på potentialet i at udvikle og fortolke universel design bredt i både bygning og designproces og bla. præsenteres en model for begrebsforståelse med afsæt ikke kun i de fysiske aspekter af tilgængelighed og brugerbehov, men i mindst lige så høj grad de sanselige aspekter af både arkitektur og krop.
 
Artiklen er udgivet i antologien ’Accessibility as a Key Enabling Knowledge for Enhancement of Cultural Heritage’ på forlaget Franco Angelli, hvor den kan købes som e-bog eller på tryk. Ud over den danske artikel er der bidrag fra italienske, franske, spanske, portugisiske, norske og svenske forfattere.